Ranking science cities  

 
2 mei 2013

Welke steden doen er toe als het om physics gaat (vrij te vertalen als technische studies). De afgelopen maand verscheen in het gezaghebbende blad Nature een wereldwijde top 20. Waar de top 10 in 1990 nog geheel is voorbehouden aan Amerikaanse universiteitssteden, is 20 jaar later het landschap behoorlijk veranderd en worden van de eerste 10 plaatsen 6 posities aan de VS, drie posities aan Europa en 1 positie aan Japan toegewezen.

 

Top 10

1. Boston

2. Berkeley

3. Los Angeles

4. Tokyo

5. Orsay

6. Chicago

7. Paris

8. Princeton

9. Rome

10. Piscataway

 

Het onderzoek zelf is een behoorlijk doorwrocht werkje en voor niet wiskundigen zware kost. Gelukkig maken de toegevoegde tabellen en kaarten heel mooi inzichtelijk wat de berekeningen hebben opgeleverd.

Naast inzicht in de producerende steden wordt ook een visueel overzicht aangeboden van consumerende steden, dat wil zeggen van steden en regio’s alwaar veelvuldig wetenschappelijk werk wordt geciteerd. Wat dan opvalt is dat de BRIC landen, met uitzondering van China, in 1990 veel prominenter als consumenten op het kaartbeeld aanwezig staan als heden ten dage. Wat overigens niet wil zeggen dat de wetenschap er in de verdrukking is gekomen. Wat het wel duidelijk maakt is dat zij in ieder geval minder dan voorheen, materiaal van gezaghebbende universiteiten citeren.

 
Er zijn nog geen reacties
Klik hier om een reactie te plaatsen