Ranking the city  

 
Toplocaties in Nederland 2013
3 april 2013

Deze week verscheen wederom in de Elsevier het onderzoek naar Nederlandse Toplocaties. Het woord toplocaties roept een beeld op van glimmende kantoorparken en indrukwekkende researchcentra. Maar als je naar de top 10 kijkt staan daar bijvoorbeeld ook Lansingerland op positie 7. Lansingerland? Had ik daar al eerder van gehoord?

Het onderzoek nader verkend, blijkt dat de uitslag van de economische prestaties wordt afgezet tegen het inwoneraantal waardoor relatief kleine gemeenten hoog in de rangorde kunnen eindigen. Zo ook Lansingerland.

 

Eindhoven, 3e plaats. Tijdens de Dutch Design Week 2013. Design is een van de economische speerpunten van Eindhoven.

 

De top 10 van dit jaar:

1. Haarlemmermeer

2. Zwolle

3. Eindhoven

4. Den Bosch

5. Roermond

6. Houten

7. Lansingerland

8. Utrecht

9. Apeldoorn

10. Son en Breugel

Voor de liefhebber, bureau Louter, de samenwerkende partner met Elsevier inzake dit onderzoek, heeft het complete onderzoek on line gezet. Zodoende kan naar hartelust door de top 10, top 25 of zo men wil, door de top 381 worden gescrolld, want in totaal zijn voor dit onderzoek alle gemeenten met meer dan 10.000 inwoners onderzocht. De overige kleinere gemeenten zijn bijna geen van allen buiten beschouwing gelaten maar samengevoegd tot gebieden van minimaal 10.000 inwoners.
Er zijn nog geen reacties
10 happiest cities in the world
2 april 2013

Vandaag circuleerde weer een bericht op Twitter rond over de 10 gelukkigste steden in de wereld. Deze keer rondgestuurd door de New Cities Foundation, met een doorklik naar een prachtige infographic die Convos naar aanleiding van het onderzoek heeft gemaakt.

Gelukkig, alleen het woord al, geluk zoeken we toch allemaal?

Eerst maar het lijstje:

1. Rio de Janeiro

2. Sydney

3. Barcelona

4. Amsterdam

5. Melbourne

6. Madrid

7. San Fransisco

8. Rome

9. Parijs

10. Buenos Aires

 

Wat opvalt is dat steden uit Azië en Afrika niet worden genoemd. Zouden ze daar niet gelukkig zijn? En wat tevens opvalt is de oververtegenwoordiging van steden waar een Romaanse of zo je wilt Latijnse taal wordt gesproken. Zou dat de invloed van een zekere ‘joie de vivre’ zijn?

Europa komt er goed af. De VS niet. Het lijstje is dit voorjaar opgesteld door GfK Custom Research. Helaas kan ik het onderzoek zelf niet op het internet vinden. Wel wat opmerkingen bij anderen, dat het een onderzoek zou betreffen dat onder 10.000 mensen in 29 landen is afgenomen, wat dan ook de bias verklaart naar de ‘oude wereld’. Niet alle landen zijn in het onderzoek betrokken.

Convos heeft bij het lijstje een prachtige infographic gemaakt.  

De steden worden op de infographic op 5 punten vergeleken, waaronder winkelcentra. Dat klinkt bijna griezelig. Winkelcentra verbinden aan geluk? De bijzondere status die Amsterdam wordt toegedicht is ook opvallend, als enige stad worden hier 6 punten toegelicht, met als 6e punt aandacht voor het aantal coffee shops, 220 stuks volgens de infographic.  Ik ben benieuwd welke gewicht de onderzoekers aan dit alleen voor Amsterdam geldende zesde punt hebben toegewezen!
Er zijn nog geen reacties
 

Archief